Spondylosis és spondyloarthritis – a gerinc és az intervertebralis ízületek degenerációja

Rate this post

pondyloza és spondyloartroza vagy degeneratív elváltozások, a gerinc és a csigolyák közötti ízületek egyik leggyakoribb tünetegyüttes az elmúlt években – ez alapvetően mindenki 65 év fölött. Mi a spondylosis és spondyloarthritis oka és tünete? Hogyan működik a kezelés? A spondylosis és a spondyloarthritis, vagy a gerinc és az intervertebralis ízületek degeneratív változásai alapvetően 65 évesnél idősebbek.

Spondylosis és spondyloarthritis – kezelés

A spondylosis és a spondyloarthritis gyakori, az életmód fokozatos megváltozása, a fizikai és fizikai aktivitás csökkenése, valamint az életkörülmények megkönnyítése a technikai fejlődés eredményeképpen. A 65 évnél idősebb embereknél a degeneratív változások megfelelően alakulnak. A hívások interbody, az ízületek közötti izületi függelékek, közös található a hátsó oldalsó felületei a csigolyatestek C4-C7, a tövisnyúlványát a csigolyák, és szalagok. Leggyakrabban a gerinc legszűkebb szakaszain helyezkednek el, azaz a C8-Th1 és az L5-S1 szintjén.

Spondylosis és spondyloarthritis – patofiziológia

Jellemzően az elején a fejlődés a betegség esik a 3. évtizedben az élet, ha ennek eredményeként a víztartalma csökken a porckorong betegségek jön, hogy stabilizálja a csigolyák – ez növeli a mobilitást minden síkon. Ez az ún asztigmatizmus porckorong ízületek, szűkül a gerinccsatorna és porckorong lyukak és a becsapódási megnyilvánuló tömörítés az ideggyök. A csigolyaközi lemez deformációjának következménye a gerinc görbületének változása és a csigolyaközi ízületek felületének megnövekedett nyomása. A spondylosis esetében jellemző a lándzsa osteophyták jelenléte a csigolyák oldalain és az elülső és hátsó felületén. Ezeket az epekeket az intervertebrális szalagok csontosodása okozza. Miután a szomszédos csigolyák csatlakoznak egymáshoz, az adott gerincmozgási szegmens merev lesz. Ezzel ellentétben a spondyloarthritisben a szubchondralis csontréteg szklerotizációja és az ízületi üreg szűkülése történik. Érdekes módon az osteophyták kevésbé gyakoriak.

Spondylosis és spondyloarthritis – okai

A gerinc- és az intervertebrális ízületek degeneratív változásainak kialakulásának okai a következők:

születési rendellenességek (szakralizáció, lumbalizáció, keresztirányú és gerincprocesszorok hipertrófiája)
traumatikus sérülések (csigolyák törése, közös folyamatok, csigolya ívek, csigolyatér-sérülések)
gyulladás utáni változások
nem fiziológiai statikus-dinamikus terhelések
túlzott elhúzódó nyomást a korlátozott részei csigolyák (pl. az elülső szélén a szár túlzott kifozie a konkáv oldalon elleni hajlítással oldalirányú izületi nyúlványok a túlzott lordosis)
a medence beállításának hibái a gerinc görbületét okozva
hyperlordosis vagy hypercyfosis
hosszú távú munkát nem élettani helyzetben
fokozott hajlam, hogy károsítja a gerinc betegségek veleszületett (np.dysplazje), táplálkozási rendellenességek (pl. angolkór, csontlágyulás) és endokrin (menopauza, akromegália), vagy a kezelés időpontjában a hormonális
Spondylosis és spondyloarthritis – tünetek
A betegben előforduló tünetek a degeneratív változások helyétől függenek.

Ezek közé tartozik a helyi fájdalom rosszabbodását kezdetben edzés után, majd a feltörekvő minden mozgás és nyugalomban, fájdalom okozta tömörítés az idegek gyökerei, fájdalom utánzó angina tüneteit, és az izom atrófia.

SHARE